De Spelen: Wie pakt de handschoen op? 

Baku_2015_European_GamesNa de inleidende woorden van Richard Krajicek als “gezicht” van het organisatiecomité, stapt Koning Willem-Alexander naar voren en verklaart de Spelen voor geopend. Zo’n 6,000-7,000 atleten uit 50 landen die uit gaan komen in 20-25 verschillende disciplines hebben zich verzameld op het middenterrein en ondergaan de openingsceremonie met veel enthousiasme.

De Europese Spelen 2019 zijn begonnen.

Europese Spelen

Nu de ambities om de Olympische Spelen in 2028 te organiseren (tijdelijk?) in de koelkast zijn gezet, zou het de moeite waard zijn voor Nederland om te onderzoeken of de Europese Spelen 2019 binnengehaald kunnen worden. Het is de bedoeling dat dit multi-sportevenement om de vier jaar georganiseerd zal worden. Het is een soort van Olympische Spelen, maar dan uitsluitend voor Europese landen naar voorbeeld van de Aziatische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen. Het wordt georganiseerd door de Europese Olympische Comités. De eerste editie zal in 2015 worden gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.Movie Get Out (2017)

Slotakkoord en opmaat

De organisatie van de Europese Spelen zou een mooi slotakkoord zijn van een bidtraject, waar Nederland impliciet heel nadrukkellijk voor wordt uitgenodigd. In een interview met SportBusiness International in oktober van dit jaar liet de voorzitter van de Europese Olympische Comités (EOS) Patrick Hickey weten: “he wants the second edition of the European Games to be hosted by an established western city” en “it would be my ambition to bring the next European Games back to the west to show the diversity of Europe”. Een open invitatie.

Bovendien zou het een prachtige opmaat kunnen zijn naar eventuele Olympische Spelen. Immers, track record is een niet onbelangrijk criterium bij het beoordelen van kandidaatsteden en met de organisatie van de Europese Spelen wordt er een mooi evenement aan de portfolio toegevoegd.

Ik verklaar het bidproces voor geopend!

Overzie je de complexiteit van het bidproces niet? Download de gratis checklist: “Hoe win ik een bid?”

About the author: Richard_Admi