RichScores Blog

(T)rouw

Clubspelers

Wat hebben Ger Senden, Jan Vreman, René Kolmschot en Johan Abma gemeen? Dat ze hun actieve betaald voetballeven bij één club hebben gespeeld. Bij respectievelijk Roda JC, De Graafschap, Heracles en Cambuur. Een -zeker na de explosie van transfers na het Bosman arrest- onvoorstelbaar staaltje clubtrouw, dat zich achtereenvolgens uitstrekte over een periode van 20, 19, 18 en 15 jaar.

Een mooi feitje en niet alleen voor de quizliefhebbers. Het heeft ook wel wat, die loyaliteit naar de club waar je de kansen kreeg, de buurt waar je bent opgegroeid en de fans die je zijn gaan adoreren. En wellicht kwamen er ook niet veel kansen voorbij om ergens anders te spelen. In de hoogtijdagen van deze jongens was je zoals gezegd als speler overgeleverd aan de grillen van een club, totdat Jean Marc Bosman in 1995 een beroemd arrest op zijn naam kreeg die het mogelijk maakte dat spelers aan het einde van hun contract transfervrij konden overstappen naar een andere club.

Verbonden of gebonden?

Maar zou het ook zo kunnen zijn dat deze spelers doorschoten in hun trouw? Dat ze zich zo met de club zijn  gaan vereenzelvigen dat ze het niet over hun hart konden verkrijgen om de club te verlaten? Dat ze de degradatie niet konden verkroppen en er dus nog maar een jaartje aan vast knoopten om de opgelopen achterstand goed te maken? Het mislopen van de promotie wilden compenseren door hun kwaliteiten in het nieuwe seizoen wederom op Kaalheide, De Vijverberg, het Polmanstadion of het Cambuurstadion te vertonen? Ringen hebben een mooie symboliek, maar als ze zo verweven zijn als hierboven, is dat ook niet goed.

Fris bloed

Ik weet het niet, maar ik weet inmiddels wel dat het soms ook goed is om te stoppen met trajecten, hoezeer te prijzen vasthoudendheid ook is. Het is een kunst om een project los te laten, omdat het niet (meer) werkt. Aan beide zijden overigens. Voor het project kan fris bloed weer nieuwe energie geven, maar ook voor jezelf goed, omdat het weer de ruimte bied voor nieuwe dingen.

Stoppen op het juiste moment

Om niet te eindigen als Johan Abma die aan het einde van zijn laatste seizoen 2002/2003 het voor hem zeer sneue bericht te horen kreeg dat Cambuur niet langer gebruik wenste te maken van zijn diensten. Ondanks eerdere toezeggingen kon hij na vijftien trouwe dienstjaren niet rekenen op een nieuwe aanbieding.

Nieuwjaarswens 2019

Al is dat soms “ouw”, en leidt dat tot rouw, teveel trouw is voor niets en niemand goed. Ik wens jullie kleine rouwmomentjes voor een gelukkig en verfrissend nieuw jaar!

Offreren op niveau: je moet op het doel schieten om te scoren

Een veelgemaakt misverstand

Net nadat ik op de Send knop van mijn computer heb gedrukt om een voorstel uit te brengen voor de organisatie van een evenement, komt er meteen een mailtje achteraan van éen van mijn teamleden: “zo, goed gedaan, nu maar afwachten”. Dat is een veelgehoorde reactie als na veel en hard werken met een team betrokkenen uiteindelijk een voorstel is geschreven waarin iedereen zich herkent. Wachten tot de jury zich over jouw voorstel buigt en er dan na drie weken achterkomen dat ze een ander aanbod hebben geaccepteerd. Jou met je mooie voorstel in vertwijfeling achterlatend. Het was toch een goed voorstel?  Maar het is als met een splijtende pass: dat kan nooit het doel op zich zijn. Na die pass moet de vleugelspits aan het werk om de voorzet te leveren waaruit uiteindelijk kan worden gescoord!

Maak onderscheid tussen een voorzet en een doelpunt

Zo gaat het met voorstellen om een evenement binnen te halen ook. Het voorstel kan niet meer zijn dan de splijtende pass. En hoe mooi ook, uiteindelijk wil je scoren: jij wilt degene zijn die het werk waarvoor je een aanbieding hebt gemaakt ook daadwerkelijk binnen krijgt. En dan valt er na het indienen van het voorstel nog wel het een en ander te doen.

Hoe maak je dan dat doelpunt na goed voorbereidend werk?

Probeer je te bedenken wat er gebeurt nadat alle voorstellen aan de “andere” kant zijn binnengekomen. Natuurlijk worden alle verhalen objectief op hun merites beoordeeld. Waarschijnlijk worden er criteria opgesteld die allemaal een gewicht krijgen en dan worden alle voorstellen op die onderdelen beoordeeld. Maar daar is een heel krachtenveld omheen van belangen en belangetjes. En relaties tussen mensen die elkaar (proberen te) beïnvloeden. Dat kun je de wandelgangen noemen, maar het is van belang dat je probeert dat krachtenveld te doorgronden en het spel mee te spelen.

Vragen die je jezelf moet stellen, zijn o.a.:

  • Wie beslissen er echt?
  • Wie beslissen er niet maar hebben wel veel invloed?
  • Wie kan mij inzicht geven in het beslissingsproces en wil optreden als “coach”?
  • Welke contactmomenten heb ik nog of kan ik creëren?

Daar moet je tot aan het moment dat de beslissing wordt genomen mee aan de slag. Om te voorkomen dat je die ploeg blijft die prachtig combineert (presenteert) maar nooit scoort.

Een ervaren team weet kansen te benutten

Een goed salesteam snapt dit en is in staat om de wedstrijd te lezen, analyseren en de tactiek daarop aan te passen. Zodat jij degene bent die er uiteindelijk met de opdracht vandoor gaat. Ik ga graag in gesprek met je, hoe je je voorstellen zodanig voorbereid en afwerkt dat je daadwerkelijk scoort.

 

KNVB Innovatiedag brengt nieuwe verdienmodellen voor BVO’s

Op maandag 29 oktober vond een Innovatiedag Betaald Voetbal plaats in de Johan Cruyff Arena. Een tiental bedrijven kreeg de kans een pitch te doen van 12 minuten om zijn product te presenteren. In deze blog mijn persoonlijke top-3.

Het KNVB Expertise is een initiatief van de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, FBO en de KNVB en is het centrum voor onderzoek & kennismanagement in het betaald voetbal. Regelmatig worden dagen georganiseerd gericht op kennisuitwisseling, innovatie of  best practices en soms dus ook een dag waar partijen de kans krijgen om zich te presenteren aan de BVO’s met hun vernieuwende concepten. De middag werd ingeleid door dagvoorzitter Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht.

Iske benadrukte dat innovatie moed vergt en “Fail” eerder een acronym is van first attemtp in learning dan dat er de associatie zou moeten zijn van een mislukking. Bovendien is er vaak de bijvangst: het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders, met een mooi woord serendipiteit genoemd. Bekend voorbeeld is de toevallige ontdekking van de bijwerking van een beoogd hartmedicijn door onderzoekers van Pfizer, waaruit Viagra werd geboren.

Kortom, durf te experimenteren en te innoveren en nieuwe verdienmodellen te ontdekken met het risico te worden opgenomen in de analen van het Instituut voor Briljante Mislukkingen (Paul Iske). Tien innovatieve bedrijven gaven het een kans en pitchten hun propositie voor een gehoor van marketeers en business developers van 34 BVO’s. De pitches richtten zich op drie vakgebieden: online marketing (I), streaming (1), ticketing (3), fanbeleving/fanengagement (3) en sponsoring (2).

Mijn persoonlijke top-3 van pitches:

1.       Convious (Dynamic pricing)

Net als met vliegtickets gaat Convious er niet langer vanuit dat een ticket voor een vaste prijs wordt verkocht, maar dat dit afhangt van een aantal factoren van zowel koper als verkoper. Op basis van de situatie van de verkoper (prestaties, tegenstander, aantal beschikbare plaatsen, het verwachte weer op de speeldag) en de koper (moment van bestellen, historisch koopgedrag, online gedrag) wordt een optimale acceptatieprijs berekend. BVO’s kunnen zelf een bodem leggen onder de acceptatieprijs. Bovendien is er een mooie upsell omdat aan klanten verleende korting, direct weer wordt aangeboden in de vorm van parkeerkaarten, food & beverage, merchandise enz. Ideaal als het stadion niet is uitverkocht. In het Engels heet dit yield management, Convious heeft daar een slimme tool voor bedacht, je handen jeuken om daarmee aan de slag te gaan.

2.       CM (Fan engagement through conversational commerce)

Als hoofdsponsor van NAC een bekende in de betaald voetbalwereld. CM richt zich op de communicatie met de klant door het (technologische) gesprek aan te gaan op basis van de data doe wordt verzameld in het Customer Data Platform (CDP). Voorbeeldje: in gesprek met een fan wordt duidelijk dat deze liefhebber niet bij de wedstrijd kan zijn van het weekeinde. Deze fan wordt gevraagd om zijn kaart af te staan (en wordt daarvoor beloond, bv. met een tegoed in de fanshop) Dan wordt er actief contact gezocht met de buurman om de interesse te peilen in het overnemen van het ticket. In de boodschap zit een link zodat met een druk op de knop het buurmankaartje is gekocht. Heel slimme en persoonlijke online marketing, o.a. gebruikmakend van de opvolger van de SMS, RCS dat functioneert als een soort WhatsApp.

3.       Stads Technologies

De goede contacten met een advertising agency (WPP) brachten StadsTech ertoe een platform te ontwikkelen waarop advertisers worden gelinkt met clubs die LED Boarding minuten over hebben en aan willen bieden. Op deze wijze wordt het mogelijk gemaakt om

  • Programmatisch te adverteren, oa.. m.b.v. VR technieken
  • Ad-hoc te adverteren in plaats van een seizoen lang gebonden te zijn
  • Niet ingevuld LED Boarding minuten met zinvolle en zelfs soms premium brands te vullen

Volgens mij bijna low hanging fruit voor BVO’s: StadsTech werkt op no-cure-no-pay basis en het levert al snel meer op dan de reclame voor de eigen fanshop die nu de lege minuten vult.

 

De KNVB heeft 5x €10k ter beschikking gesteld voor innovatieve projecten, hopelijk leidt dit tot de succesvolle implementatie van een van de diensten of producten die zo enthousiast gepitch werden. En anders kan het altijd opgenomen worden als een briljante mislukking met wellicht een onverwachte en mooie bijwerking.

Druk

Nee niet als in druk, druk, druk, maar als in druk om te presteren en dan met name bij jonge kinderen (zeg jonger dan 12). Ik hoorde vorige week het volgende gesprek tussen twee ouders: “Best leuk hoor dat [Pietje/Marietje] in de E1 is gekomen, maar als ik de E2 zie: dat is ook wel een heel leuk team met leuke ouders. Heb je ook niet zo’n last van prestatiedruk.” Eerlijk waar: de E1! Dat zijn kinderen tot 10 jaar. Wie voelt daar prestatiedruk?! De kinderen van nature niet zelf, dat weet ik zeker. Die willen vooral lekker sporten en de fanatiekelingen willen winnen en de ambitieuzen misschien winnen en ook nog beter worden. Niks mis mee. Maar prestatiedruk?

Dat maken de ouders en trainers toch echt zelf. Want je kind zal toch in de E3 terechtkomen, zeg. Je moet er niet aan denken. Je kunt toch met goed fatsoen niet meer de andere ouders op de club onder ogen komen. Nee, dan klimmen we in de WhatsApp pen (tip: bij voorkeur niet in de groepsapp) om te vragen hoe en wat. Want ja, het kan toch niet zo zijn dat jouw [prins/prinsesje] er buiten valt!

Goed signaal ook naar je kind: als het even tegenvalt, zoek je de oorzaak in eerste instantie extern. Niet de aanmoediging om het een treetje lager te laten zien, vooral je best te doen op de training en bovenal veel plezier te hebben. Nee, klagen bij de boeman (m/v) die het heeft bestaan om te oordelen dat je (nog) niet aan een bepaald niveau toe bent. Dat zijn pas levenslessen.

Natuurlijk kan het teleurstellend zijn, als je net buiten de boot valt. Maar het is juist prima om die teleurstelling te beleven. Geloof me, het gaat nog wel eens vaker tegen zitten in het leven. En dan is het wel zo handig om te hebben geleerd dat de natuurlijke reflex niet moet zijn om anderen de schuld te geven, maar vooral de intrinsieke lol te laten prevaleren. Soms kan het leven oneerlijk zijn, soms zit er gewoon even niet meer in. Wen er maar aan, baal er van, schud een keer goed met je hoofd en ga lekker je ding doen: sporten in dit geval. Lekker in een wei draven met anderen, plezier maken.

Een elftal heet niet voor niets zo: daar kunnen er maar 11 in. Gelukkig hebben ze daar ook de E2, B4 enz voor uitgevonden. We worden ook niet allemaal lid van de Raad van Bestuur van Unilever (als dat al het ideaal is), maar we hebben vaak wel hartstikke leuk werk.

Nieuwjaarswens 2018: op de plaats, RUST!

Bovenstaand commando geven we onszelf vaak rondom Kerst en Oud en Nieuw. Even de boel de boel laten en met familie en vrienden genieten van wat vrije dagen. Even geen webinars, vergaderingen, conference calls. De telefoon gaat op stil en er wordt nog maar sporadisch op emails gecheckt. Een mooi moment om terug te kijken en reflecteren op het jaar dat bijna voorbij is en het nieuwe jaar dat gaat komen.

Olympische Winterspelen

Dat nieuwe jaar brengt voor de doorgewinterde (sic!) sportliefhebber natuurlijk de Olympische Winterspelen: een mondiaal topsportevenement om naar uit te kijken. Van 9 tot 25 februari zullen in het Koreaanse Pyeongchang in Zuid-Korea zo’n 2500 sporters elkaar op het hoogste niveau bestrijden, waarbij wij ons twee weken vergapen aan sporten die we normaal nauwelijks op camera zien.

Biatlon: de kunst van het ademhalen

Mijn bijzondere belangstelling zal dit jaar uitgaan naar de biatlon. Fascinerend om te zien hoe topatleten uit traditionele wintersportlanden 10, 15 of 20 km zo snel mogelijk al langlaufend proberen af te leggen. Om vervolgens een geweer van de rug te pakken en staand of liggend te gaan mikken op vijf schoteltjes die op een afstand zijn geplaatst van 50 meter. Wordt er een schoteltje gemist dan moet er een strafrondje worden geskied, waardoor logischerwijs kostbare tijd verloren gaat in de poging om als eerste over de finish te komen.

Razend knap hoe de mannen en vrouwen erin slagen om de focus te veranderen van zo snel mogelijk door de sneeuw vooruit komen naar zo stil mogelijk staan/liggen en nauwkeurig schieten. Vijf keer schieten bij een hartslag van 190 is krankzinnig moeilijk. Een te grote daling -wat de accuratesse bij het schieten zou vergroten- gaat ten koste van de basissnelheid bij het langlaufen. Met behulp van ademhalingstechnieken kunnen de atleten hun focus veranderen om vervolgens weer verder te gaan.

Niet alleen maar rennen

Volgens mij is het voor iedereen goed om van tijd tot tijd de focus weer eens te veranderen. Niet per se om het roer totaal om te gooien, ervan uitgaand dat je over het algemeen tevreden bent met wat je doet, maar wel om weer eens scherp te mikken. Vaak hollen we met een hartslag van 190 door het dagelijks leven en vergeten we te focussen op wat echt belangrijk is om effectief te zijn. Even op de plaats rust en opnieuw focussen kan helpen om dat wat je doet weer met volle overgave en effectief te kunnen doen.

Zelf heb ik dat dit jaar ook ervaren. Een al wat langer lopend project voelde steeds meer als trekken aan het welbekende dode paard. Ondanks de potentie die ik erin zag (en zie), omarmde de organisatie wat een gezamenlijk doel had moeten zijn maar niet. En ik maar rennen. Tot het moment dat ik mijn focus besloot te veranderen na een moment van diep ademhalen. Daarmee kwam er ook weer ruimte voor nieuwe projecten en het uitbouwen van bestaande. Heel verfrissend, om in wintertermen te blijven.

2018

Denk het komende jaar nog eens aan die biatleten als het soms over de schoenen loopt. Is het niet tijd de hartslag even wat omlaag te brengen en de focus even ergens anders te leggen? Vaak gaat dat wat je graag en goed doet daarna weer veel beter!

Ik wens een ieder prachtige Winterspelen en een gelukkig en gezond 2018 met veel mooie sport.

 

Vul het niet voor een ander in

Dat was de wijze les die de jongens en meisjes van alle groepen 7 kregen toen ze vorige week werden geïnstrueerd om kinderpostzegels te gaan verkopen. Laat de klant zijn gegevens invullen, dat kan hij veel beter dan jij zelf en zo komt het netjes op papier te staan. Met die wijsheid kwam ook mijn jongste thuis vol enthousiasme om zijn blaadje vol te krijgen.

Dat enthousiasme was aandoenlijk. Deur na deur ging hij langs om zijn waar te slijten en steeds lukte het hem om nieuwe klanten te vinden. Ook dit weekeinde was hij voornemens het mee te nemen naar een feestje waar familie en vrienden aanwezig zouden zijn. Ik wilde zijn plezier niet bederven, maar dacht wel dat het weinig kansrijk zou zijn. Iedereen zou zo langzamerhand toch wel een 7-de groeper aan de deur hebben gehad, toch?

Zo dacht de jongste niet en met het vooruitzicht dat hij misschien wel een uitje Duinrel kon verdienen, werden op zondag opa’s en oma’s bestookt met de handelswaar. Postzegels gebruikte hij zelf ook niet heel vaak, maar vonden zij niet ook dat het heel vervelend kan zijn dat de batterij van hun mobiel soms bijna leeg is? Kinderpostzegels.nl was met de tijd meegegaan en verkocht nu ook heel leuke powerbanks. Was dat niet wat voor ze?

Aan het einde van de dag had hij toch weer een mooi aantal nieuwe klanten toegevoegd aan zijn lijstje. Sommigen woonden in een winkelgebied, daar kwamen geen kinderen aan de deur. Anderen waren op vakantie geweest, nog weer anderen waardeerden gewoon zijn inspanningen en combineerden het nuttige met het aangename. Mij in lichte verbazing achterlatend, want iedereen zou toch al wel voorzien zijn?

Ik heb de wijze les weer geleerd. Ik deed precies wat de kinderen was verteld niet te doen: ik vulde het voor de klanten in. Die zouden immers al wel postzegels hebben gekocht. Na zoveel dagen waren ze vast al wel ergens in aanraking gekomen met kinderpostzegels.nl. Ik had bij iedereen mentaal al het stickertje “hier is al iemand langs geweest” op de deur geplakt. Bij verkopen moet je niet het antwoord op je vraag voor de klant zelf al invullen. Je moet het vragen, zoals mijn jongste met veel plezier en succes deed.

 

En de bondscoach zag dat het goed was

Hoewel de voorbereiding richting het WK in Rusland moeizaam verliep, kwam het uiteindelijk toch allemaal bij elkaar. Voor honderdduizenden fans in Amsterdam krijgt Oranje op deze mooie maandag 16 juli 2018 een gepast eerbetoon voor hun prestaties op het wereldkampioenschap, waar o.a. Italië en Argentinië aan de zegekar werden gebonden. Een onverwacht succes en het was duidelijk dat -net als vier jaar eerder Louis van Gaal- de bondscoach een waar huzarenstukje had uitgehaald door met dit team zo goed te presteren.

Feitelijk was het al een wonder dat Oranje zich überhaupt voor de eindronde had weten te plaatsen. Na de dramatische nederlaag in en tegen Bulgarije in maart 2017 had niemand er nog een stuiver voor gegeven, maar Dick Advocaat had zich via een goede eindsprint en met het nodige geluk via twee play-off wedstrijden tegen Noord-Ierland, alsnog weten te plaatsen.

Maar toen Advocaat in het najaar van 2017 aangaf zijn klus als voldaan te beschouwen en toch nog een keer als clubtrainer in de Premier League aan de slag ging, zat de net in functie zijnde technisch manager Peter Bosz van de KNVB met zijn handen in het haar. De vorige zoektocht naar een opvolger van de ontslagen Danny Blind had uiteindelijk Hans van Breukelen de kop gekost. De kandidaten lagen niet bepaald voor het oprapen en wie wilde en kon er een half jaar voor het WK instappen om de Oranje Leeuwen succesvol voor te bereiden op de eindronde in de voormalige Sovjet-Unie?

De uitdaging was groot: Nederland had na de WK in Brazilië niet meer goed gepresteerd. Voor de EK in 2016 had het zich niet weten te plaatsen als gevolg van een dramatisch verlopen kwalificatiereeks en als Vincent Jansen tegen de Noord-Ieren de bal in de 88e minuut er niet in had gekopt, had De Kuip het team waarschijnlijk op een massaal fluitconcert getrakteerd uit teleurstelling over het wederom mislopen van kwalificatie voor een groot eindtoernooi. En naast de technische uitdaging moest de nieuw te benoemen bondscoach ook nog eens om kunnen gaan met alle karakters die de selectie had.

Gelukkig was het dus allemaal goed gekomen, ondanks de enorme kritiek op de benoeming van de bondscoach in de dagen rond de jaarwisseling. En kijk nou eens: de Nederlandse fans hebben er in Mattijs de Ligt, Calvin Stengs en Jean-Paul Boëtius nieuwe sporthelden bij, maar het gehele team en de staf wordt in de armen gesloten. En de bondscoach zag dat het goed was. Op het podium neemt Sarina Wiegman samen met aanvoerder Davy Pröpper de huldeblijken dankbaar in ontvangst.

Bevrijd jezelf: een nieuwjaarswens voor 2017

Ik wens jullie een prachtig, gezond en liefdevol 2017, waarin ik hoop dat jullie je niet zullen laten tegenhouden door schijnbare belemmeringen. Ter inspiratie een reflectie op mijn 2016.

Ik wil wel, maar …

Vol enthousiasme ben je op je werk aan de slag gegaan een mooi nieuw project te lanceren, waarmee nieuwe klanten kunnen worden getrokken. De ideeën leefden al langer, maar eindelijk heb je de ruimte gekregen om een projectvoorstel in te leveren en als dat wordt goedgekeurd, kun je aan de slag. Voor je project is het wel belangrijk dat de nieuwe IT-omgeving geïmplementeerd is, want anders wordt het wel heel lastig klanten te overtuigen van je prachtige idee. Helaas, een maand voor je aan de slag wilt gaan, geeft de externe IT-consultant aan dat in overleg met het management een andere business unit voorrang krijgt bij de implementatie van de nieuwe IT-omgeving. Daar sta je dan met je mooie plannen: die gaan de koelkast in en je twijfelt of ze daar ooit nog worden uitgehaald.

Net als iedereen kom ook ik in mijn werk regelmatig op een punt dat er “iets” is dat het moeilijk maakt om een project, klus of taak te initiëren, op te volgen of te vervolmaken. Logisch: als het makkelijk was kon iedereen het en dan waren we als kenniswerkers snel onze toegevoegde waarde kwijt. En die toegevoegde waarde wil je toch graag leveren en is alleen maar groter als je er in slaagt om jezelf te bevrijden uit die beperking door anders te denken en nieuwe wegen te zoeken waarop je dat initiatief wel van de grond krijgt. Bewandel andere paden en je kunt wèl doorpakken met dat mooie project waar je met zoveel enthousiasme aan was begonnen. Dat denken past ook helemaal bij het motto van mijn bedrijf RichScores “Meer mooie sport mogelijk maken”. Maar dat is niet altijd makkelijk. Ik betrap me erop dat ik mezelf soms ook gevangen houd door externe factoren de schuld te geven dat iets maar niet van de grond komt.

Een B2B hoofdsponsor voor ADO Den haag Vrouwen en gezamenlijk een SponsorRing 2016 nominatie!

ADO Den Haag Vrouwen was druk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor stellen. Na een aantal jaren ondersteuning was het bedrijf dat een aantal jaar op het shirt had gestaan ermee opgehouden en om diverse redenen (financieel!, uitstraling) was het zeer wenselijk dat er een nieuwe partij zou worden gevonden. Dat was niet makkelijk en de usual suspects hapten niet toe. Welke partij heeft er iets met vrouwen, wil graag die specifieke doelgroep rondom vrouwenvoetbal bereiken, met welke partij kunnen we een mooie activatie bedenken? We draaiden rond in cirkeltjes, totdat we de voor de hand liggende optie om een bestaande B2B sponsor benaderden om zijn bijdrage te vergroten. Dat lag niet voor de hand. Welke B2B partij heeft er nu belang bij om zich te associëren met vrouwenvoetbal? Voor SolidOnline was die vraag niet moeilijk te beantwoorden. Naast de sympathie die ze ermee afdwingen, kunnen ze zich ook profileren als een serieuze IT-dienstverlener die zijn systemen heeft geïmplementeerd bij een A-merk als ADO Den Haag. Bovendien leverde die implementatie niet alleen geloofwaardigheid op, maar ook een mooie test- en business case waarmee nieuwe klanten konden worden (en zijn!) geworven. De combinatie ADO Den Haag Vrouwen en SolidOnline werd nog mooier toen er ook een aantal speelsters konden gaan werken bij SolidOnline. Het bracht al met al zoveel mooi materiaal dat ik besloot om de business case uit te schrijven en mee te dingen naar een SponsorRing (een soort TelevizierRing in sponsorland). Dat leverde net niet de prijs op maar wel een nominatie en nog veel meer publiciteit voor ADO Den Haag Vrouwen en SolidOnline.

 

Blijf niet hangen, maar kom in actie!

Kortom, blijf niet hangen in externe zaken die je niet kunt beïnvloeden, maar pitch je idee op een andere manier, bekijk je plan van een andere kant, zoek een invalshoek die het ook voor de andere partij interessant maakt om met je samen te werken en je zult zien dat je in staat bent om veel meer te realiseren dan je voor mogelijk had gehouden. In “mijn wereld” betekent dat dat ik ook in 2017 nog veel Meer Mooie Sport Mogelijk wil Maken (met jou)!

 

 

Sponsorcase SolidOnline als hoofdsponsor van ADO Vrouwen genomineerd voor SponsorRing

Ondanks dat het vrouwenvoetbal nog steeds snel groeit, is het nog best lastig om daar commercieel een goed verhaal van te maken. De Eredivisie Vrouwen heeft vooralsnog geen grote (sponsor)namen aan zich kunnen koppelen, ondanks dit nog grotendeels ongeclaimde domein en de prachtige mogelijkheden die er liggen. Op lokaal niveau is het werven van sponsoren niet makkelijker, maar soms zijn er verrassend mooie combinaties. De combinatie tussen Solid Online (hoofdsponsor) en ADO Den Haag Vrouwen is er zo één. Zo mooi dat het zelfs een SponsorRing 2016 nominatie heeft opgeleverd!

sponsor-ringen-22-photo-by-danto-nl

V.l.n.r.: Félicienne Minnaar (assistent-trainer Jong ADO Vrouwen), Pieter Hoekstra (directeur Solid Online) en Pia Rijsdijk (speelster ADO Den Haag Vrouwen)

Het Hoofddorpse ICT bedrijf maakt webbased oplossingen voor bedrijfsprocessen voor klanten in de service-industrie en mag onder andere Luzac, USG People en Booking.com tot zijn klantenkring rekenen. En inmiddels ook ADO Den Haag Vrouwen, want ook daar heeft Solid Online met zijn software de back-office verder geautomatiseerd, wat een enorme efficiencyslag teweeg bracht.

Natuurlijk heeft Solid Online affiniteit met vrouwenvoetbal, maar het is zeker niet alleen de liefdadigheid wat hen bewoog om hoofdsponsor te worden. Hoe vreemd het in eerste instantie ook klinkt voor een bedrijf dat zich vooral in de B2B markt begeeft, het sponsoren van ADO Den Haag Vrouwen is een weloverwogen bedrijfsbeslissing geweest.

ADO Den Haag Vrouwen is namelijk een prachtige test- en business case. Niet alleen kunnen er stukken software getest worden en bij goedbevinden worden hergebruikt. Tevens kan er voor, tijdens en na een thuiswedstrijd van ADO Den Haag Vrouwen vanuit de Sky Lounge potentiële klanten worden overtuigd van de kracht van Solid Online oplossingen.

De verbinding met ADO Den Haag Vrouwen door ook op het shirt te gaan staan (en dat van het talententeam Jong ADO Den Haag Vrouwen) levert herkenbaarheid op voor de partijen die het vrouwenvoetbal volgen; en dat is een enorme community! Het straalt positief af op Solid Online en haar personeelsleden. Zelfs de Indiase ontwikkelaars die overkomen, worden getrakteerd op wedstrijdbezoekjes en lopen dan super trots rond.

Tenslotte is er nog een speciale verbinding tussen Solid Online en de vrouwenvoetbalsters uit Den Haag. Directeur Pieter Hoekstra ontdekte namelijk al snel dat er heel wat consultancytalent rondloopt tussen de speelsters van ADO Den Haag Vrouwen. Zij weten schijnbaar moeiteloos de vertaling te maken van de problematiek van de klant naar de IT-oplossingen van Solid. Inmiddels zijn er al een half dozijn jonge vrouwen op deze manier aan werk gekomen. Dat ook ADO Den Haag Vrouwen daar een unieke propositie heeft richting voetbalsters, die in elk geval moeten werken naast hun professionele voetbalactiviteiten, behoeft geen betoog.

RichScores maakte de koppeling tussen SolidOnline en ADO Vrouwen en diende uiteindelijk ook de case in die leidde tot de nominatie Uiteindelijk is het partnership net niet in de prijzen gevallen, maar leverde dat voor het vrouwenvoetbal, ADO Den Haag Vrouwen en SolidOnline wel een mooie avond en een boel positieve publiciteit op.

Samenvallende puzzelstukjes (nieuwjaarswens)

Het zal Frits Philips de eerste jaren ook niet meteen meegezeten hebben. En ook Steve Jobs in zijn garage nabij San Francisco zal weleens zijn mindere momenten hebben gehad. Maar soms vallen de puzzelstukjes samen: een baanbrekend idee, een investeerder, maar vooral ook doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen maakten Philips en Apple tot wereldmerken. En achteraf is het dan makkelijk praten: het kon niet anders dan dat het een succes werd. Connecting the dots. Maar vooraf was het niet zo makkelijk om de lijntjes van de ene dot naar de andere te trekken: ze waren niet zo zichtbaar.

De eerste helft van dit voetbalseizoen presteert Leicester City boven alle verwachting. Waar het vorig seizoen nog onderaan de stand van de Premier League stond, is het momenteel de trotse lijstaanvoerder. Tuurlijk, goede trainer, goede selectie en twee superaanvallers in Vardy en Mahrez. Da’s logisch. Maar vooral achteraf. Dit tweette een aanhanger ruim drie jaar geleden:

 

 

 

 

Het lijntje van goede trainer naar Mahrez naar Vardy is nu makkelijk te trekken, maar de fans hebben aan het begin van dit seizoen wanhopig gewacht op die topaankoop om The Foxes uit de degradatiezone te houden.

Deze zomer had ik het genoegen door Leicester te wandelen en natuurlijk werd mijn aandacht getrokken -naast de Hare Krishna optocht- door het beeld in het centrum. In het jaar 1996 presteerden zowel de lokale voetbalclub, maar ook de rugbyers en de cricketers bovenmodaal. Leicester City Football Club won de Coca Cola cup, de Leicester Tigers rugby club won de Pilkington cup en Leicestershire County Cricket Club won de Britannic Assurance county champions in 1996. Goed gemeentelijk sportbeleid? Vast wel, en alle credits gaan naar de sporters en coaches die bleven volharden in hun streven naar succes, maar ook hier is het achteraf beter te verklaren waarom dat allemaal in dat jaar samenviel.

Terugkijkend op 2015 bekruipt mij eenzelfde gevoel. Ik heb zakelijk en privé veel mooie dingen mogen doen in de sport. En zakelijk gesproken was dat ook de doelstelling toen ik in de zomer van 2013 begon aan een onbekend avontuur en begon met RichScores. “Meer mooie sport mogelijk maken”. In 2014 ben ik de commerciële zaken gaan behartigen van ADO Den Haag Vrouwen en deze zomer ben ik ook betrokken geraakt bij de mannen van ADO Den Haag. Zorgvuldig beleid? Dat zou te veel eer zijn. Wel stug doorzetten en blijven vertrouwen op je eigen kunnen. En dan plotseling vallen de puzzelstukjes in elkaar en heb je van je droom je werk kunnen maken.

Ik wens iedereen een prachtig en gezond 2016 toe, waarin voor iedereen op zijn eigen manier de puzzelstukjes in elkaar moge vallen. Volg je droom en houd vertrouwen: voor je het weet sta je in het centrum (van de belangstelling) met de treble!