Nieuwjaarswens 2015

2014 was een fantastisch sportjaar voor Nederland. “We” regen de wereldtitels en olympische medailles aan elkaar en het publiek in Nederland heeft genoten van veel mooie sport. Op zijn eigen schaal heeft RichScores daar een steentje aan bij kunnen dragen en dat is iets waar ik trots op ben. Mijn inspanningen voor ADO Vrouwen met als hoogtepunt het event management van de WK-kwalificatie play-off finale tussen Nederland en Italië in een nagenoeg uitverkocht Kyocera Stadion zijn prachtige voorbeelden van het werk dat ik met RichScores wil doen en dat ik ook als motto draag: “Meer mooie sport mogelijk maken”.

Het is daarbij niet moeilijk geïnspireerd te raken door de vele mooie sportverhalen die er zijn. Zo had ik deze zomer het genoegen in het Engelse Rugby de Europese Kampioenschappen cricket voor teams O15 bij te wonen. Dat leidde nogal eens tot verwarring: cricketen in Rugby. De locatie was gekozen vanwege de prachtige faciliteiten van de plaatselijke Rugby school. Maar Rugby is -hoe verrassend- vooral bekend door rugby, dat volgens de overlevering hier werd “uitgevonden”. De uitvinding wordt toegedicht aan William Web Ellis, een schooljongen in het begin van de negentiende eeuw. In de tijd van Webb Ellis werd er door schooljongens football gespeeld. Dit spel was een mengeling van het huidige rugby en voetbal. Indertijd waren er nog geen eenduidige regels. Elke keer als de jongens naar buiten gingen om te spelen, werden de regels afgesproken. William Web Ellis nam echter volgens de mythe 1823 opeens de bal in de handen, alle dan bestaande regels licht veronachtzamend, en werd aldus de grondlegger van wat twee eeuwen later een wereldsport is geworden. Het prachtige museum(pje) in Rugby draagt zijn naam, net als de rugbyballen die daar nog steeds gemaakt worden en de wereldbeker, die in 2011 aan Nieuw-Zeeland werd uitgereikt en waar volgend jaar van 4 september tot 17 oktober in Engeland om zal worden gespeeld.

Ik pleit niet voor altijd en overal maar breken van bestaande regels, maar soms helpt het om zaken net iets anders te doen dan tot dan toe gebruikelijk. Om iets van een net wat andere invalshoek te bekijken, om daarmee een prachtig initiatief van de grond te krijgen en niet door te gaan op bestaande paden. William Web Ellis laat zien waar dat toe kan leiden.

Ik wens een ieder toe dat hij of zij volgend jaar de kans en moed heeft om eens van bestaande paden af te wijken en daarmee grondlegger te worden van iets dat anderen tot in jaren veel plezier brengt. Maar allereerst hoop ik dat iedereen de mogelijkheid heeft de komende tijd een tandje terug te schakelen en met familie en vrienden te genieten van de naderende Feestdagen. Tot in 2015 op of langs de velden!

About the author: Richard_Admi