Wie gaat er mee naar het WK in Brazilië?

Hoe kan een debrief helpen in een tender of bid management procesAfvallers blijven hun best doen

Het is een 2-jaarlijks ritueel: de samenstelling van de selectie van het Nederlands elftal dat meegaat naar een eindronde. Van 30 naar 26 naar uiteindelijk 20 spelers en 3 keepers. Leuke koffie-apparatenpraat. De uiteindelijke 23 stappen in het vliegtuig en een enkele afvaller krijgt nog de kans om -voordat hij op het vliegtuig naar Ibiza stapt- te zeggen dat hij “bijzonder teleurgesteld is”, maar dat hij “hard zal blijven werken om er de volgende keer wel bij te zijn”.

Vaak weten de afvallers niet hoe te verbeteren

Dat is natuurlijk prachtig, maar weten deze afvallers nu waar ze zich op moeten richten? Hebben ze goede feedback gehad waarom ze er niet bij zijn? Of is het gebleven bij “we hebben een groot aantal kandidaten bekeken voor de selectie en zijn op zoek geweest naar de meest geschikte kandidaat voor jouw positie. Bij de eerste selectie, op basis van motivatie en trainingsprestaties, hebben wij zorgvuldig gekeken naar talent, ervaring en vaardigheden van de kandidaten. Op basis van de trainingen en houding hebben andere kandidaten onze eerste voorkeur gekregen omdat zij beter aansluiten aan de gestelde eisen. Daarom zullen wij je niet selecteren.”

En denken ze te weten wat ze moeten verbeteren of is dat ook echt zo gezegd?Movie Fifty Shades Darker (2017)

Zorg voor een degelijk debriefproces

Bij tenderprocessen is het vaak niet anders. Je valt af, je belt nog even na en zegt dat je de volgende keer natuurlijk graag weer meedoet, maar dan leidt de waan van de dag al weer snel tot een volgend project en vertrek je naar je eigen Ibiza. Zonder dat je nu echt gaat begrijpen waarom je niet tot de selectie bent doorgedrongen. Een goede debrief hoort net zo zeer als het maken van een voorstel tot een professioneel tender management proces (dat geldt overigens zowel voor opdrachtgever als opdrachtnemer!). Een paar tips voor een debrief:

  • Ga je niet verdedigen, maar laat degene die de keuze heeft gemaakt praten op basis van een standaard vragenlijst die je van te voren hebt gemaakt
  • Laat de debrief doen door een collega die niet direct betroken is geweest bij het proces. Hij of zij krijgt vaak meer uit de opdrachtgever en heeft geen gevoeligheden ten aanzien van onderwerpen
  • Destilleer een top-3 van “lessons learned” en implementeer die in het tender proces
Niet naar de EK Lage Landen wel naar Portugal, Duitsland en Zuid-Afrika

André Ooijer viel als een van de laatste af voor het EK2000, maar maakte dat laatste ruimschoots goed door wel geselecteerd te worden voor de EK’s en WK’s waaraan het Nederlands elftal sindsdien meedeed tijdens zijn actieve carrière. Frank Rijkaard (toenmalig bondscoach) en André Ooijer (en zijn begeleiding?) hebben toen kennelijk een goed gesprek gehad!

 

About the author: Richard_Admi