KNVB Innovatiedag brengt nieuwe verdienmodellen voor BVO’s

Op maandag 29 oktober vond een Innovatiedag Betaald Voetbal plaats in de Johan Cruyff Arena. Een tiental bedrijven kreeg de kans een pitch te doen van 12 minuten om zijn product te presenteren. In deze blog mijn persoonlijke top-3.

Het KNVB Expertise is een initiatief van de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, FBO en de KNVB en is het centrum voor onderzoek & kennismanagement in het betaald voetbal. Regelmatig worden dagen georganiseerd gericht op kennisuitwisseling, innovatie of  best practices en soms dus ook een dag waar partijen de kans krijgen om zich te presenteren aan de BVO’s met hun vernieuwende concepten. De middag werd ingeleid door dagvoorzitter Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht.

Iske benadrukte dat innovatie moed vergt en “Fail” eerder een acronym is van first attemtp in learning dan dat er de associatie zou moeten zijn van een mislukking. Bovendien is er vaak de bijvangst: het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders, met een mooi woord serendipiteit genoemd. Bekend voorbeeld is de toevallige ontdekking van de bijwerking van een beoogd hartmedicijn door onderzoekers van Pfizer, waaruit Viagra werd geboren.

Kortom, durf te experimenteren en te innoveren en nieuwe verdienmodellen te ontdekken met het risico te worden opgenomen in de analen van het Instituut voor Briljante Mislukkingen (Paul Iske). Tien innovatieve bedrijven gaven het een kans en pitchten hun propositie voor een gehoor van marketeers en business developers van 34 BVO’s. De pitches richtten zich op drie vakgebieden: online marketing (I), streaming (1), ticketing (3), fanbeleving/fanengagement (3) en sponsoring (2).

Mijn persoonlijke top-3 van pitches:

1.       Convious (Dynamic pricing)

Net als met vliegtickets gaat Convious er niet langer vanuit dat een ticket voor een vaste prijs wordt verkocht, maar dat dit afhangt van een aantal factoren van zowel koper als verkoper. Op basis van de situatie van de verkoper (prestaties, tegenstander, aantal beschikbare plaatsen, het verwachte weer op de speeldag) en de koper (moment van bestellen, historisch koopgedrag, online gedrag) wordt een optimale acceptatieprijs berekend. BVO’s kunnen zelf een bodem leggen onder de acceptatieprijs. Bovendien is er een mooie upsell omdat aan klanten verleende korting, direct weer wordt aangeboden in de vorm van parkeerkaarten, food & beverage, merchandise enz. Ideaal als het stadion niet is uitverkocht. In het Engels heet dit yield management, Convious heeft daar een slimme tool voor bedacht, je handen jeuken om daarmee aan de slag te gaan.

2.       CM (Fan engagement through conversational commerce)

Als hoofdsponsor van NAC een bekende in de betaald voetbalwereld. CM richt zich op de communicatie met de klant door het (technologische) gesprek aan te gaan op basis van de data doe wordt verzameld in het Customer Data Platform (CDP). Voorbeeldje: in gesprek met een fan wordt duidelijk dat deze liefhebber niet bij de wedstrijd kan zijn van het weekeinde. Deze fan wordt gevraagd om zijn kaart af te staan (en wordt daarvoor beloond, bv. met een tegoed in de fanshop) Dan wordt er actief contact gezocht met de buurman om de interesse te peilen in het overnemen van het ticket. In de boodschap zit een link zodat met een druk op de knop het buurmankaartje is gekocht. Heel slimme en persoonlijke online marketing, o.a. gebruikmakend van de opvolger van de SMS, RCS dat functioneert als een soort WhatsApp.

3.       Stads Technologies

De goede contacten met een advertising agency (WPP) brachten StadsTech ertoe een platform te ontwikkelen waarop advertisers worden gelinkt met clubs die LED Boarding minuten over hebben en aan willen bieden. Op deze wijze wordt het mogelijk gemaakt om

  • Programmatisch te adverteren, oa.. m.b.v. VR technieken
  • Ad-hoc te adverteren in plaats van een seizoen lang gebonden te zijn
  • Niet ingevuld LED Boarding minuten met zinvolle en zelfs soms premium brands te vullen

Volgens mij bijna low hanging fruit voor BVO’s: StadsTech werkt op no-cure-no-pay basis en het levert al snel meer op dan de reclame voor de eigen fanshop die nu de lege minuten vult.

 

De KNVB heeft 5x €10k ter beschikking gesteld voor innovatieve projecten, hopelijk leidt dit tot de succesvolle implementatie van een van de diensten of producten die zo enthousiast gepitch werden. En anders kan het altijd opgenomen worden als een briljante mislukking met wellicht een onverwachte en mooie bijwerking.

About the author: Richard_Admi