München wijst kandidaatstelling OS 2022 af

De bevolking van München heeft met een kleine meerderheid de mogelijke komst van de Olympische TT-MunchenWinterspelen in 2022 afgewezen. Daarmee lijkt de kans dat München de eerste stad wordt die zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen organiseert, verkeken.

Dat zal ongetwijfeld een teleurstelling zijn voor veel direct betrokkenen, maar hopelijk ook een wijze les voor vele andere steden die ambitie hebben richting een Olympische kandidatuur. Want de aandacht gaat al snel uit naar het verkopen van de kandidatuur aan de buitenwereld, terwijl intern iedereen nog lang niet op één lijn zit. Een niet onbekend fenomeen in bidprocedures. Zo druk met het overtuigen van de “klant”, dat de interne klant vergeten wordt. Heb je het extern verkocht, gaan ze intern rebelleren: “dat kan nooit voor die prijs”, “zulke prestatie-indicatoren zijn niet realistisch” of “we hebben geen capaciteit om dat vanuit IT te begeleiden”. Of je krijgt Saar Boerlage op de stoep (van het hotel van de IOC leden die je kandidatuur nader onderzoeken…).

Met een goede checklist en wat ervaring voorkom je dit soort valkuilen. Download de checklist “Hoe win ik een bid” of neem contact op voor meer informatie.

About the author: Richard_Admi