Waarom (nog) geen WK topscorer worden een topprestatie is

RobbenHuntelaarDe player cam volgt Arjen Robben kort voor en na DE penalty

Er is al veel over gezegd, en er zal nog veel over gezegd en geschreven worden, maar de wedstrijd op het WK tegen Mexico is voor mij het ultieme voorbeeld van hoe je als leider op tijd los moet kunnen laten. Zodat anderen hun moment of glory kunnen pakken, wat dan -terecht- ook volledig afstraalt op jou. Kijk naar de player cam die Arjen Robben volgt vanaf het moment dat hij het vijandelijke strafschopgebied ingaat tot het moment dat de benutte penalty van Klaas-Jan Huntelaar gevierd wordt. Kippenvel. Mooie sport die wijze lessen bevat.

Jij bent de man/vrouw

Je bent al een tijd bezig je carrière te bouwen en hebt uiteindelijke de leiding gekregen over dat grote bid project waarmee je het voor jouw bond zo belangrijke sportevenement hoopt binnen te halen. De voorbereidingen onder jouw leiding lopen prima en jij en je team slagen erin om een bid book in elkaar te draaien dat er gelikt uitziet en inhoudelijk sterk is. Dat blijkt ook wel, want je wordt uitgenodigd voor de eindpresentatie van je bid. Na die eindpresentatie zal de toekenning van het evenement plaatsvinden. Als leider van het project lijk je de aangewezen man/vrouw om die presentatie te geven. Jij bent het gezicht van het team, de aanvoerder. Jouw kans om voor altijd als “closer” van het bid gezien te worden. Maar tegelijkertijd besef je je dat dat ene teamlid meer kans heeft om het comité dat de selectie maakt te overtuigen. Een natuurlijke presentator, ervaren, een podiumbeest, bühnespeler. Zet je je ego opzij en haal je het evenement binnen of ben je toch bang dat anderen uit jouw schaduw zullen treden?

Hoe je groots kunt zijn, door je klein te maken

Arjen Robben kon –gedeeld- all-time topscorer worden op WK’s voor Nederland. En toch besloot hij in die paar seconden om Klaas-Jan Huntelaar de bal te geven. Omdat dat de kans vergrootte op het ultieme resultaat. Arjen Robben was in staat om zich klein te maken om er nog veel groter uit te komen. Dat is een heel wijze les. Alleen door elkaars kwaliteiten optimaal te benutten, kom je uiteindelijk bij het doel. Ook als leider moet je erkennen dat er specialisten zijn. Leider zijn is niet alles zelf doen, maar de kwaliteiten van je team maximaal benutten.

Meer wijze lessen weten over bidmanagement? Kijk hier of neem contact op.

About the author: Richard_Admi