Het is als het maken van een knoopje aan een overhemd

knoopIk ben zeker niet heel traditioneel opgevoed (hoewel Barneveld…). Mijn vader heeft een aantal jaar eten voor ons staan maken, terwijl mijn moeder dan terug kwam van het verdienen van de kost. Een omgekeerd traditioneel rollenpatroon dus. Maar om nou te zeggen dat ik handig ben met naald en draad of daarin enorm werd gestimuleerd, nee. Daar had ik indertijd mijn moeder voor en later met een schoonmoeder als coupeuse werd de noodzaak en behoefte om zelf wat te freubelen ook niet bepaald groter. Dus voor een knoopje, naadje, omslag of wat dies meer zij kan ik altijd bij een expert terecht, die dan verbaasd uitroept: “Oh, maar dat is helemaal niet zo moeilijk, dat heb ik zo gedaan.” Vervolgens probeert ze me er nog iets van uit te leggen, maar ik ben al blij dat het weer gemaakt is, dus er blijft niet veel van hangen.

Omgekeerd werkt dat gelukkig ook zo. De tijd die ik niet besteed heb aan het machtig worden van de kruissteek, heb ik besteed aan hoe je een fatsoenlijke business case opzet. Ik weet hoe je:

  • de kracht van computermodellen kunt gebruiken om goede beslissingen te nemen
  • eenvoudig een aantal controle mechanismen inbouwt, zodat je een robuust model krijgt
  • een aantal scenario’s door kunt rekenen om meer inzicht te krijgen in toekomstig handelen

En dat is voor mijn schoonmoeder dan weer pure magie, waarbij ze zich uit blijft putten in dank, terwijl dat voor mij een fluitje van een cent is. En hoewel ik de neiging voel om te vertellen hoe eenvoudig het is en hoeveel makkelijker andere dingen ook nog kunnen, weet ik me te bedwingen: daar blijft niet veel van hangen. Mijn schoonmoeder is blij dat de een rij getallen vanzelf optelt en dat die dan ook nog eens automatisch vergeleken worden met een controlegetal is al helemaal een wonder.

De les? Je magie moet je mensen laten ervaren, je moet hem niet willen uitleggen. Als je mijn magie wilt ervaren kun je hier kijken wat ik voor je kan betekenen!

 

 

 

 

 

About the author: Richard_Admi