And the winner is …

2014-01-27 19.32.55Maandag 27 januari had ik het genoegen het Haags Sportgala bij te wonen. Na een walking VIP diner in de vooravond vond ’s avonds de uitreiking plaats van allerlei sportprijzen. En net als bij het nationale Sporter-en-Sportster-van-het-jaar gala komt ook hier de gedachte bij je op dat het soms niet meevalt een winnaar te kiezen uit een rij kandidaten die een heel verschillende (top)prestatie hebben geleverd.

Ondanks alle standaardisatie zijn ook bids onvergelijkbaar

Bij de beoordeling van een bid is dat niet anders. Hoe zeer uitvragende instanties ook proberen ingediende voorstellen te standaardiseren door middel van templates, vaste vragenformulieren, keuze-hokjes en normgetallen: het blijft moeilijk kiezen. Bij nadere bestudering blijft het kiezen tussen appels en peren. En als je niet weet welk type fruit de beoordelaars het lekkerste vinden, kun je er in het template wel als beste uitkomen, maar val je uiteindelijk toch niet het beste in de smaak.

Kwalificeer je eerst, voordat je besluit af te wijken

Natuurlijk kun je je verhaal niet kwijt in het standaard template dat wordt aangeboden. Je hebt immers zoveel meer creativiteit in het bid gestopt. Maar vergeet niet dat je je minimaal moet kwalificeren. Dus maak nooit de fout om het template heen te gaan! Daarmee zet je de mensen die het template in elkaar hebben gezet voor schut en diezelfde mensen zijn toch een vaak eerste filter. Zij bepalen welke bids naar de tweede ronde gaan. Drie maal raden wat er gebeurt als zij hun werk niet gerespecteerd zien.

Wat vinden ze lekker: appels of peren?Appel en Peer

Daarnaast moet je uit gaan vinden, of de uiteindelijke beslissers liever een peer eten of een appel. Dit wordt het moment om te differentiëren. Dus wees compliant en vul netjes het template in, maar durf tegelijkertijd een alternatief te schetsen waarvan je weet dat dat goed in de smaak zal vallen bij het team van mensen dat uiteindelijk beslist over wie de winnaar wordt.

Meert tips en trucs over hoe je een bidproces succesvol doorloopt? Klik dan <a href="http://eepurl la viagra se vende sin receta.com/HZpIb”>hier.

 

About the author: Richard_Admi