Let the games begin

Opening_OSEindpunt of begin?

En dan is het eindelijk zo ver, het evenement waar je weken, maanden, jaren mee bezig bent geweest staat op het punt van beginnen. DE milestone waar iedereen zo hard naar toe heeft gewerkt. Een eindpunt voor sommigen, maar in een groter geheel bezien wellicht ook een begin.

Wel eens van de Sports Cities Index gehoord? Deze index rangschikt steden uit de hele wereld op hun attractiviteit als host city voor sportevenementen. De index is gebaseerd op de publieke perceptie van de stad, zoals gemeten door een combinatie van een online publieke stemming en een industrie stem van sport experts. De Index omvat drie dimensies:

  1. de perceptie van de stad als gastheer van grote evenementen,
  2. de perceptie van de stad als plek met hoogwaardige faciliteiten
  3. de perceptie van de stad als een plaats met een actieve en gezonde populatie

Veel steden hebben uit het oogpunt van city marketing een beleid om evenementen aan de stad te binden en uit dat oogpunt is de organisatie van elke evenement meteen een visitekaartje voor een volgend evenement. En dus hopen ze dat een evenement goed verloopt en als case study materiaal kan dienen voor toekomstige bids.

Reputatie komt te voet en gaat per paard

Want reken er maar op dat een slecht georganiseerd evenement of een slechte perceptie over de bidprocedure je lang nagedragen wordt. Als je in Londen de woorden Picketts Lock laat vallen krijgt iedereen nog spontaan rode vleken.

In 2000 ontstaat het idee om Londen te kandideren voor de Olympische Spelen 2012. Als opmaat stelt het Verenigd Koninkrijk zich kandidaat om de WK Atletiek van 2005 te organiseren en de regering stelt zich garant voor £87m om een nieuw atletiekstadion te bouwen in Picketts Lock, nabij Londen. De Engelsen zouden de wereld eens laten zien wat ze konden! In oktober trekt de regering zijn en af van het hele project en uiteindelijk moet het Verenigd Koninkrijk de organisatie van het WK Atletiek zelfs teruggeven.

Daar ging de reputatie van Engeland en naar men dacht ook de kansen om de Olympische Spelen in 2012 te organiseren. Het heeft heel wat uurtjes van vaandeldrager Sebastian Coe gekost om dat recht te praten.

Operations Excellence is je beste visitekaartje

Het moge duidelijk zijn. Elk evenement dat je organiseert is weer een proeve van bekwaamheid en al lijkt het op het moment dat de woorden “Let the Games begin” worden uitgesproken een eindpunt, het is altijd ook een tussenstation naar een volgend evenement. Er kan geen vaandeldrager, geen bid team en geen stadion op tegen een goed georganiseerd evenement.

Ook tips en trucs weten hoe je een bid proces succesvol doorloopt? Klik dan hier voor de checklist

 

 

About the author: Richard_Admi