“Hilbert, jongen, je moet doorrije!”

Het WK Schaatsen Oslo 1981Hilbert

Bovenstaande legendarisch woorden sprak televisiecommentator Leen Pfrommer bij het wereldkampioenschap allround van 1981 in Oslo. Hilbert Van der Duim zette op de 5 kilometer de achtervolging op zijn tegenstander Amund Sjøbrend te vroeg in. Hij achterhaalde hem en ging zegevierend als eerste over de finishlijn, om pas een halve ronde later, tijdens het uitrijden, er achter te komen dat hij nog een volle ronde door moest gaan. Te vroeg gepiekt, alles gegeven om een doel te bereiken, om er dan achter te komen dat dat het einddoel niet was. Dag wereldkampioenschap!

Het doel verandert onder druk van een deadline

Er is een interessante parallel te trekken met veel bidprocessen. De meest zichtbare eerste finishlijn is namelijk het opleveren van het bidbook. Daar staat altijd een duidelijk inlevermoment voor. En als die dichterbij komt, wordt het steeds spannender of die deadline wordt gehaald. Onder hoge druk wordt de tekst aangeleverd, wordt er gelay-out, geprint, ingebonden en verstuurd. Poeh, poeh, weer een deadline gehaald. Maar als je dan niet oppast, steek je je armen omhoog in de veronderstelling, dat je er bent, terwijl dat niet zo is. Er volgt nog een rondje, zeer waarschijnlijk nog wel meer.

Tussendoelen en einddoelen

Het uiteindelijk doel is natuurlijk niet het opleveren van het bidbook, hoe wezenlijk, zichtbaar en belangrijk dat ook is. Het bidbook is echter slechts een middel, een tussenstap om het uiteindelijke doel te bereiken: het winnen van het bid! En daar is heel veel meer voor nodig: het bewijzen van de claims die je maakt in je aanbod, het presenteren van je case op een congres, het bespelen van de beslissers enz enz. Als er zoveel energie is gaan zitten in het maken van een prachtig voorstel, zou het eeuwig jammer zijn als dat verloren moeite blijkt te zijn. Omdat iedereen bij gaat zitten komen van de inspanning die is geleverd om een tussendoel te halen. Juist dan moet er in die laatste rondes alles worden gegeven om de eindoverwinning te behalen: de toekenning van de organisatie van dat prachtige sportevenement!

Wil je ook voorkomen dat je de organisatie van een mooi event misloopt, omdat je in een veel voorkomende valkuil stapt? Download dan hier de gratis checklist: “Hoe win ik een bid?”

About the author: Richard_Admi