Wopke de Vegt in de steek gelaten tijdens Sportontbijt

Sportorganisaties kampen met een gebrek aan sponsorenSkiing

Door teruglopende subsidiëring en de moeilijkheid om sponsoren aan zich te binden, kampen veel sportorganisaties met financiële uitdagingen. Zo ook de Nederlandse Ski Vereniging bleek op donderdag 21 november tijdens het door @Sport_Zaken georganiseerde 4e sportontbijt van 2014 (zie http://bit.ly/1c9NIJS). Thema was “Sochi 2014” en onder leiding van Jochem Uytdehaage hadden ATP Event Experts en de Nederlandse Ski Vereniging de mogelijkheid om de ca. 90 aanwezigen op te warmen voor Sochi.

Voor een optimale voorbereiding richting Sochi zijn meer financiële middelen nodig

Dat is beiden goed gelukt. Vanuit hun eigen achtergrond gaven respectievelijk Ernst Kalbfleisch (ATP) en Wopke de Vegt (NSkiV) een inkijkje in de geheel verschillende uitdagingen die beiden hadden in de aanloop richting Sochi. De NSV kampte richting Sochi met de financiële uitdaging om de sporters een optimale voorbereiding te geven. Desgevraagd werd er aangegeven dat er voor bijvoorbeeld de Paralympische sporters maar weinig sponsoren zijn, behoudens enkele kleine zeer gewaardeerde privé sponsoren.

Het belang van een goede propositie als daarom gevraagd wordt

Dat was het moment voor dagvoorzitter Jochem Uytdehaage om in te springen en te vragen naar de bestemming van eventuele extra gelden en waarom sponsoren daar dan in zouden moeten stappen. En daar kwam teleurstellend weinig op terug, dat was de insteek van de presentatie niet geweest. Toch jammer, want als ze er al waren, zullen er weinig bedrijven zijn geweest die na afloop sponsoring hebben overwogen. Bij dit soort externe events is het hebben en kunnen verwoorden van een goede propositie cruciaal. 3 lessen om te voorkomen dat je een opportunity mist:

Les 1: Heb altijd een elevators-pitch paraat

Zorg ervoor dat de elevators-pitch altijd paraat is. Op het moment dat je er naar gevraagd wordt, moet je onmiddellijk en binnen 30 seconden je verkoopverhaal kunnen doen. In dit geval: Het sponsorgeld is nodig voor 1. … 2. … en 3. … en dan ook de drie redenen waarom bedrijven daar in moeten stappen.

Les 2: Doordring de eigen organisatie waar het voor staat

Het zou vanzelf moeten spreken, maar het is belangrijk dat iedereen in de eigen organisatie als “verkoper” op kan treden, dus weet waar de organisatie naar toe wil en waar het voor staat. Als je het intern al niet weet, hoe moet de buitenwereld dat dan begrijpen?

Les 3: Zorg dat er altijd iemand aanwezig is die de elevator-pitch kent

Het is de een nou eenmaal meer gegeven dan de ander om te verkopen. Laat deskundigen (gefocust op de inhoud) daarom niet in de steek en zorg dat bij externe presentaties er iemand aanwezig is die de elevator-pitch onmiddellijk kan spuien. De bondscoach moet zijn ding doen, maar had hierin ondersteund moeten worden door een commerciant die het moment had aangegrepen om zijn boodschap te verkondigen.

Nu was de propositie onduidelijk of op zijn best heel algemeen en beleefde de NSkiV een uitglijder die Wopke de Vegt niet verweten kan worden. Met een goede voorbereiding en/ of de juiste support had dit voorkomen kunnen worden.

About the author: Richard_Admi