Nieuwjaarswens 2018: op de plaats, RUST!

Bovenstaand commando geven we onszelf vaak rondom Kerst en Oud en Nieuw. Even de boel de boel laten en met familie en vrienden genieten van wat vrije dagen. Even geen webinars, vergaderingen, conference calls. De telefoon gaat op stil en er wordt nog maar sporadisch op emails gecheckt. Een mooi moment om terug te kijken en reflecteren op het jaar dat bijna voorbij is en het nieuwe jaar dat gaat komen.

Olympische Winterspelen

Dat nieuwe jaar brengt voor de doorgewinterde (sic!) sportliefhebber natuurlijk de Olympische Winterspelen: een mondiaal topsportevenement om naar uit te kijken. Van 9 tot 25 februari zullen in het Koreaanse Pyeongchang in Zuid-Korea zo’n 2500 sporters elkaar op het hoogste niveau bestrijden, waarbij wij ons twee weken vergapen aan sporten die we normaal nauwelijks op camera zien.

Biatlon: de kunst van het ademhalen

Mijn bijzondere belangstelling zal dit jaar uitgaan naar de biatlon. Fascinerend om te zien hoe topatleten uit traditionele wintersportlanden 10, 15 of 20 km zo snel mogelijk al langlaufend proberen af te leggen. Om vervolgens een geweer van de rug te pakken en staand of liggend te gaan mikken op vijf schoteltjes die op een afstand zijn geplaatst van 50 meter. Wordt er een schoteltje gemist dan moet er een strafrondje worden geskied, waardoor logischerwijs kostbare tijd verloren gaat in de poging om als eerste over de finish te komen.

Razend knap hoe de mannen en vrouwen erin slagen om de focus te veranderen van zo snel mogelijk door de sneeuw vooruit komen naar zo stil mogelijk staan/liggen en nauwkeurig schieten. Vijf keer schieten bij een hartslag van 190 is krankzinnig moeilijk. Een te grote daling -wat de accuratesse bij het schieten zou vergroten- gaat ten koste van de basissnelheid bij het langlaufen. Met behulp van ademhalingstechnieken kunnen de atleten hun focus veranderen om vervolgens weer verder te gaan.

Niet alleen maar rennen

Volgens mij is het voor iedereen goed om van tijd tot tijd de focus weer eens te veranderen. Niet per se om het roer totaal om te gooien, ervan uitgaand dat je over het algemeen tevreden bent met wat je doet, maar wel om weer eens scherp te mikken. Vaak hollen we met een hartslag van 190 door het dagelijks leven en vergeten we te focussen op wat echt belangrijk is om effectief te zijn. Even op de plaats rust en opnieuw focussen kan helpen om dat wat je doet weer met volle overgave en effectief te kunnen doen.

Zelf heb ik dat dit jaar ook ervaren. Een al wat langer lopend project voelde steeds meer als trekken aan het welbekende dode paard. Ondanks de potentie die ik erin zag (en zie), omarmde de organisatie wat een gezamenlijk doel had moeten zijn maar niet. En ik maar rennen. Tot het moment dat ik mijn focus besloot te veranderen na een moment van diep ademhalen. Daarmee kwam er ook weer ruimte voor nieuwe projecten en het uitbouwen van bestaande. Heel verfrissend, om in wintertermen te blijven.

2018

Denk het komende jaar nog eens aan die biatleten als het soms over de schoenen loopt. Is het niet tijd de hartslag even wat omlaag te brengen en de focus even ergens anders te leggen? Vaak gaat dat wat je graag en goed doet daarna weer veel beter!

Ik wens een ieder prachtige Winterspelen en een gelukkig en gezond 2018 met veel mooie sport.

 

About the author: Richard_Admi