Vul het niet voor een ander in

Dat was de wijze les die de jongens en meisjes van alle groepen 7 kregen toen ze vorige week werden geïnstrueerd om kinderpostzegels te gaan verkopen. Laat de klant zijn gegevens invullen, dat kan hij veel beter dan jij zelf en zo komt het netjes op papier te staan. Met die wijsheid kwam ook mijn jongste thuis vol enthousiasme om zijn blaadje vol te krijgen.

Dat enthousiasme was aandoenlijk. Deur na deur ging hij langs om zijn waar te slijten en steeds lukte het hem om nieuwe klanten te vinden. Ook dit weekeinde was hij voornemens het mee te nemen naar een feestje waar familie en vrienden aanwezig zouden zijn. Ik wilde zijn plezier niet bederven, maar dacht wel dat het weinig kansrijk zou zijn. Iedereen zou zo langzamerhand toch wel een 7-de groeper aan de deur hebben gehad, toch?

Zo dacht de jongste niet en met het vooruitzicht dat hij misschien wel een uitje Duinrel kon verdienen, werden op zondag opa’s en oma’s bestookt met de handelswaar. Postzegels gebruikte hij zelf ook niet heel vaak, maar vonden zij niet ook dat het heel vervelend kan zijn dat de batterij van hun mobiel soms bijna leeg is? Kinderpostzegels.nl was met de tijd meegegaan en verkocht nu ook heel leuke powerbanks. Was dat niet wat voor ze?

Aan het einde van de dag had hij toch weer een mooi aantal nieuwe klanten toegevoegd aan zijn lijstje. Sommigen woonden in een winkelgebied, daar kwamen geen kinderen aan de deur. Anderen waren op vakantie geweest, nog weer anderen waardeerden gewoon zijn inspanningen en combineerden het nuttige met het aangename. Mij in lichte verbazing achterlatend, want iedereen zou toch al wel voorzien zijn?

Ik heb de wijze les weer geleerd. Ik deed precies wat de kinderen was verteld niet te doen: ik vulde het voor de klanten in. Die zouden immers al wel postzegels hebben gekocht. Na zoveel dagen waren ze vast al wel ergens in aanraking gekomen met kinderpostzegels.nl. Ik had bij iedereen mentaal al het stickertje “hier is al iemand langs geweest” op de deur geplakt. Bij verkopen moet je niet het antwoord op je vraag voor de klant zelf al invullen. Je moet het vragen, zoals mijn jongste met veel plezier en succes deed.

 

About the author: Richard_Admi