En de bondscoach zag dat het goed was

Hoewel de voorbereiding richting het WK in Rusland moeizaam verliep, kwam het uiteindelijk toch allemaal bij elkaar. Voor honderdduizenden fans in Amsterdam krijgt Oranje op deze mooie maandag 16 juli 2018 een gepast eerbetoon voor hun prestaties op het wereldkampioenschap, waar o.a. Italië en Argentinië aan de zegekar werden gebonden. Een onverwacht succes en het was duidelijk dat -net als vier jaar eerder Louis van Gaal- de bondscoach een waar huzarenstukje had uitgehaald door met dit team zo goed te presteren.

Feitelijk was het al een wonder dat Oranje zich überhaupt voor de eindronde had weten te plaatsen. Na de dramatische nederlaag in en tegen Bulgarije in maart 2017 had niemand er nog een stuiver voor gegeven, maar Dick Advocaat had zich via een goede eindsprint en met het nodige geluk via twee play-off wedstrijden tegen Noord-Ierland, alsnog weten te plaatsen.

Maar toen Advocaat in het najaar van 2017 aangaf zijn klus als voldaan te beschouwen en toch nog een keer als clubtrainer in de Premier League aan de slag ging, zat de net in functie zijnde technisch manager Peter Bosz van de KNVB met zijn handen in het haar. De vorige zoektocht naar een opvolger van de ontslagen Danny Blind had uiteindelijk Hans van Breukelen de kop gekost. De kandidaten lagen niet bepaald voor het oprapen en wie wilde en kon er een half jaar voor het WK instappen om de Oranje Leeuwen succesvol voor te bereiden op de eindronde in de voormalige Sovjet-Unie?

De uitdaging was groot: Nederland had na de WK in Brazilië niet meer goed gepresteerd. Voor de EK in 2016 had het zich niet weten te plaatsen als gevolg van een dramatisch verlopen kwalificatiereeks en als Vincent Jansen tegen de Noord-Ieren de bal in de 88e minuut er niet in had gekopt, had De Kuip het team waarschijnlijk op een massaal fluitconcert getrakteerd uit teleurstelling over het wederom mislopen van kwalificatie voor een groot eindtoernooi. En naast de technische uitdaging moest de nieuw te benoemen bondscoach ook nog eens om kunnen gaan met alle karakters die de selectie had.

Gelukkig was het dus allemaal goed gekomen, ondanks de enorme kritiek op de benoeming van de bondscoach in de dagen rond de jaarwisseling. En kijk nou eens: de Nederlandse fans hebben er in Mattijs de Ligt, Calvin Stengs en Jean-Paul Boëtius nieuwe sporthelden bij, maar het gehele team en de staf wordt in de armen gesloten. En de bondscoach zag dat het goed was. Op het podium neemt Sarina Wiegman samen met aanvoerder Davy Pröpper de huldeblijken dankbaar in ontvangst.

About the author: Richard_Admi